Bypass-ventiel

 


Er zijn verschillende uitvoeringen mogelijk

Functie van bypass-ventiel

Het bypass-ventiel is een proportioneel werkend ventiel dat wordt geregeld door drukverschil. Het is voorzien van een direct afleesbare instelschaal, is instelbaar van 0 - 0,5 Bar (maar fabrieksmatig ingesteld op een verschildruk van ca 100 mBar).

De nauwkeurig gedimensioneerde veer van edelstaal garandeert een zeer precieze regeling.
Het bypass ventiel voorkomt een ongewenst grote stijging van de druk in de leidingen
De toepassing van een bypass ventiel is vooral aan te bevelen bij een combinatie vloerverwarming aangesloten op een HR-ketel.

Wanneer een bypass-ventiel toepassen?

Bij gebruik van vloerverwarming (maar ook bij bijvoorbeeld thermostatische radiatorventielen) op een HR-CV-installatie is het aan te bevelen om een automatische verschildrukregelaar (ook bypass-ventiel genoemd) te plaatsen.
Indien er geen bypass-ventiel wordt toegepast, zal de druk in de aanvoerleiding naar de vloerverwarmingsverdeler te hoog kunnen oplopen. Bij toepassing van een bypass-ventiel wordt voorkomen dat de druk te hoog oploopt: een extra veiligheidsmaatregel.

Een bypass is nodig wanneer de gehele installatie uit thermostaatkranen en/of een vloerverwarmingsverdeler bestaat: zeker wanneer het een HR-ketel betreft (veel fabrikanten geven dit in hun handleiding reeds aan)
Is er geen bypass-ventiel aanwezig, dan moet er altijd een radiator aanwezig zijn met een gewone kraan. Deze dient altijd open te staan om de doorstroming te waarborgen. Dit om de druk in de leidingen niet te hoog te laten oplopen.
Op de vloerverwarmingsverdeler zit altijd een thermostaatkraan. Wanneer deze dicht staat en er staan geen radiatoren meer open met een gewone kraan, dan zal er geen doorstroming meer zijn: resultaat is dat de ketel een storing zal melden.

Gebruikt u in de woning thermostaatkranen?
In dit geval zal de bypass gemonteerd moeten worden om de doorstroming te garanderen.

Voordelen van het toepassen van een bypass-ventiel

 • overbelasting van de pomp wordt voorkomen
 • doorstroming naar de ketel verloopt rustiger
 • stromingsgeluid wordt verminderd
 • voorkomen van ongewenste stijging van de druk in de leidingen

Werking van het bypass-ventiel

Bij een vermindering van de warmtevraag (bijvoorbeeld door gelijktijdig sluiten van thermostaatkranen en verdeler van de vloerverwarming) kan er een stijgend drukverschil ontstaan in de aanvoer- en retourleidingen.
In dat geval opent de klep in het bypass-ventiel en wordt een tehoge druk in één van de leidingen voorkomen.
Het bypass-ventiel opent als het drukverschil tussen aanvoer en retour groter wordt dan de ingestelde druk. De druk is fabrieksmatig ingesteld en hoeft in de regel niet gewijzigd te worden.

Het bypassventiel wordt gemonteerd tussen aanvoer- en retourleiding: de pijl op het huis moet naar de retour wijzen.

Technische gegevens

 • Aansluiting: Klem
 • Aansluitmaat: 22 mm
 • Instelbaar: Ja, Instelbereik: 10 kPa
 • Maximale bedrijfstemperatuur: 110°C.
 • Maximale werkdruk: 4 bar (Instelling af fabriek: 0,2 bar)
 • Oppervlaktebescherming: Vernikkeld (diverse uitvoeringen mogelijk)
 • Uitvoering: Haaks

Stadsverwarming

Bij aansluitingen van een vloerverwarming op stadsverwarming mag NOOIT een bypass ventiel worden toegepast.
Het energieverbruik zou in dat geval enorm stijgen. Door de druk van de stadsverwarming, die groter is dan bij een CV-ketel, zou er al snel een open verbinding ontstaat tussen aanvoer- en retourleiding, zodat warm water vanuit de stadsverwarming direct via de retourleiding weer terug stadsverwarmingsysteem zou vloeien. (met als gevolg dat het energieverbruik onnodig stijgt)